Kaspersky: zaczynamy nowe życie cyfrowe

Poznaj nową rodzinę produktów Kaspersky i dowiedz się, jakich udoskonaleń możesz oczekiwać.

Nasza linia produktów dla użytkowników domowych przeszła największą aktualizację od lat. W tym artykule omówimy wszystkie najważniejsze zmiany i pokażemy, jak mogą one wpłynąć na poprawę, ułatwienie i zwiększenie bezpieczeństwa Twojego życia cyfrowego.

Pierwszą rzeczą, którą zauważą wieloletni użytkownicy produktów Kaspersky, jest z pewnością nazwa. Rzeczywiście - wprowadziliśmy nowe i uproszczone nazewnictwo, jednak jest to jedynie wierzchołek góry lodowej, bo nowe produkty to przede wszystkim w ogromnym stopniu rozszerzona funkcjonalność. Do tego zadbaliśmy o nowy wygląd i zaprojektowaliśmy od zera cały interfejs, dzięki czemu produkty wyglądają nowocześnie i są jeszcze łatwiejsze w użytkowaniu.

Siła leży w prostocie

Nowe nazewnictwo jest oparte na naszej marce - "Kaspersky". Żegnamy się z takimi nazwami jak "Anti-Virus", "Internet Security" czy "Total Security". Doświadczenie pokazuje, że jeżeli spytamy jednego z naszych klientów, jakiego produktu bezpieczeństwa używa, w większości przypadków uzyskamy odpowiedź: "Kaspersky". Dlatego tak właśnie nazywa się nasza nowa linia produktów. Zabójczo proste.

Oczywiście nowa linia znacznie wykracza poza możliwości programów antywirusowych - jest to kompletna platforma bezpieczeństwa dbająca o całe Twoje życie cyfrowe. To trochę jak w Formule 1 - kierowca nie może wygrać w pojedynkę. Potrzebny jest cały zespół. Jednak bez kierowcy zespół także nic nie zdziała.

Kaspersky obsługuje cztery najpopularniejsze platformy: Windows, macOS, Android oraz iOS. Tak, to prawda - nie możesz mieć zbyt dużo ochrony, nawet gdy korzystasz z iPhone?a.

W skrócie, użytkownicy domowi mogą teraz korzystać z trzech planów: Kaspersky Standard, Kaspersky Plus oraz Kaspersky Premium.

Możesz zatem wybrać plan, który oferuje miks ochrony, funkcjonalności oraz usług, który jest dla Ciebie najbardziej odpowiedni i przystępny cenowo. Co więcej, funkcje zawarte w planach zabezpieczają nie tylko Twoje urządzenia, ale całe Twoje życie cyfrowe.

Wszystko w odpowiednim miejscu

Zajmijmy się teraz tym, co najważniejsze: nowymi funkcjami i usługami. Podzieliliśmy je na cztery kategorie: Bezpieczeństwo, Wydajność, Prywatność i Tożsamość. Każda kategoria posiada własną zakładkę w interfejsie, więc można się między nimi bardzo łatwo poruszać.

Liczba narzędzi dostępnych w każdej z kategorii zależy od Twojego planu. Gdy przejdziesz na wyższą opcję, odblokujesz dodatkowe możliwości. W wariancie Kaspersky Standard otrzymujesz funkcje z kategorii Bezpieczeństwo i Wydajność oraz bazowe narzędzia związane z Prywatnością. Przejście na plan Kaspersky Plus odblokowuje pozostałe funkcje z kategorii Prywatność,

a także aktywuje nielimitowaną subskrypcję naszego VPN-a. Kaspersky Premium oferuje wszystkie funkcje, łącznie z niedostępną na niższych poziomach kategorią Tożsamość.

Bezpieczeństwo: nigdzie się bez niego nie ruszaj

Zacznijmy od najważniejszego - od kategorii Bezpieczeństwo. To właśnie tutaj znajdziesz wszystkie nasze sprawdzone i dokładnie przetestowane (a często po prostu najlepsze w branży) narzędzia, takie jak ochrona antywirusowa, zapora sieciowa, ochrona przez phishingiem, rootkitami i ransomware czy technologia analizy i zapobiegania lukom w zabezpieczeniach.

Nowa wersja to także mnóstwo zmian "pod maską", których nie widać w interfejsie, jednak sprawiają, że ochrona jest jeszcze skuteczniejsza, szczególnie w kontekście najbardziej zaawansowanych, nowych zagrożeń. Jednym z przykładów może być ochrona przed ransomware, która dzięki nowym technologiom stoi na wybitnym poziomie.

Najważniejsze i najpopularniejsze funkcje przenieśliśmy do okna głównego, by były łatwiej dostępne. Na przykład, teraz możesz błyskawicznie rozpocząć naprawę systemu, nawet gdy został on zainfekowany przed instalacją rozwiązania Kaspersky.

Wydajność: małe wiosenne sprzątanie nie zaszkodzi

Kolejna kategoria - Wydajność - zawiera wiele nowych funkcji. Pomagają one w przyspieszaniu pracy Twojego urządzenia, zwalnianiu miejsca na dysku, porządkowaniu aplikacji i w wielu innych zadaniach. Jeżeli chcesz, by Twój "cyfrowy dom" był lśniący i pachnący, korzystaj z tych funkcji regularnie. Aby zobrazować tę kategorię jeszcze inaczej - jest ona trochę jak zespół robotów sprzątających, z których każdy jest wyspecjalizowany w określonym zadaniu.

Na przykład, funkcje z zakładki Wydajność pozwalają na łatwe i szybkie optymalizowanie rejestru systemu Windows i procesów uruchamianych wraz z jego startem, które mogą zaśmiecać pamięć i spowalniać działanie komputera. Możesz także błyskawicznie znaleźć powielone pliki, które niepotrzebnie zajmują cenne miejsce na dysku.

Znajdziesz tu także narzędzia do wykonywania kopii zapasowych oraz system ostrzegający o możliwej awarii dysku HDD lub SSD. Dzięki tym możliwościom możesz mieć pewność, że Twoje bezcenne zdjęcia i inne ważne pliki będą zawsze bezpieczne.

Wydajność to także specjalny "Tryb gracza", który blokuje wszystkie niekrytyczne procesy oraz powiadomienia, gdy uruchamiasz gry w trybie pełnoekranowym. Dzięki temu nie musisz się martwić o utratę płynności podczas toczenia potyczek w wirtualnych światach. Podobne zadanie ma tryb "Nie przeszkadzać", który włącza się, gdy wykonujesz działania wymagające dużej koncentracji, np. wideorozmowa, praca w aplikacji biurowej itp.

Prywatność: szpiedzy nie mają wstępu

Im więcej posiadasz urządzeń i aplikacji, tym większe jest prawdopodobieństwo pojawienia się jakiegoś wycieku. Aby mieć pewność, że nikt nie zagląda przez "okno do Twojego świata cyfrowego", musisz odpowiednio ustawić "rolety" i na bieżąco decydować, co powinno być dozwolone, a co bezwzględnie zabronione. Nie oszukujmy się - nie jest to łatwe zadanie.

Dzięki naszym nowym technologiom wystarczy jednak przejść do sekcji Prywatność, gdzie w jednym miejscu możesz łatwo i szybko zarządzać wszystkimi swoimi "roletami". Znajdziesz tu funkcje, które chronią Twoje kamery i mikrofony przed ciekawskimi hakerami, zabezpieczają płatności online, a także wykrywają oprogramowanie śledzące, które ktoś "życzliwy" mógł zainstalować na Twoich urządzeniach bez Twojej wiedzy i zgody.

Sekcja Prywatność zawiera wiele nowości, jednak skupmy się tutaj na kilku z nich.

Technologia Kontroler wycieków danych zabezpiecza Twoje konta online sprawdzając, czy Twoje prywatne informacje nie zostały ujawnione w jednym z wycieków danych. Jeżeli tak się stanie, otrzymasz powiadomienie i porady, co robić dalej.

Moduł Urządzenia w mojej sieci obserwuje sprzęt podłączony do Twojej domowej sieci Wi-Fi i ostrzega, gdy pojawi się w niej jakiś "nieznajomy".

Technologia Prywatne przeglądanie uniemożliwia różnym stronom internetowym gromadzenie informacji o Tobie. Gdy spojrzysz w statystyki tego narzędzia, dowiesz się, co tak naprawdę dzieje się, gdy odwiedzasz strony WWW.

Użytkownicy urządzeń z Androidem i iOS-em mogą także skorzystać z mechanizmów kontrolujących poufne informacje udostępniane w mediach społecznościowych, a także pozwalających na łatwe dostosowywanie ustawień prywatności.

Plany Kaspersky Plus praz Kaspersky Premium obejmują w cenie subskrypcji nielimitowany dostęp do VPN-a. Nasza inteligenta aplikacja VPN automatycznie wykrywa niezabezpieczone sieci Wi-Fi i szyfruje Twój ruch. Możesz łączyć się z kilkoma tysiącami serwerów VPN w ponad 80 krajach. Nie sposób nie wspomnieć, że narzędzie to jest wyposażone w kilka nowych funkcji, które nowoczesny VPN powinien posiadać. Należą do nich na przykład: wyłącznik awaryjny, tzw. Kill Switch, który gwarantuje, że nie dojdzie do przesłania nawet jednego niezaszyfrowanego pakietu danych, możliwość konfigurowania dostępu dla urządzeń funkcjonujących w inteligentnych domach czy obsługa dostępu do treści oferowanych wyłącznie w określonych regionach świata (np. na platformach Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max itp.). Mamy także dobre wieści dla tych z Was, którzy obawiają się, że połączenie z użyciem VPN-a będzie wolne. Niezależne testy wykazały, że nasz VPN jest wśród najszybszych rozwiązań tego typu na rynku.

Plany Kaspersky Plus oraz Kaspersky Premium obejmują także wersję premium naszego menedżera haseł - Kaspersky Password Manager. Aplikacja pozwala błyskawicznie tworzyć ekstremalnie silne hasa, przechowuje je w zaszyfrowanym sejfie, a także ostrzega Cię, gdy dojdzie do wycieku haseł z usług online.

Tożsamość i usługi premium

Czas na wisienkę na torcie. Sekcja Tożsamość to przede wszystkim funkcja Portfel ochrony tożsamości - zaszyfrowany magazyn, w którym możesz przechowywać wszelkie wrażliwe dokumenty, takie jak skan paszportu, prawa jazdy, dowodu osobistego itd. Masz gwarancję, że nikt poza Tobą nie będzie miał dostępu do tych plików i możesz z nich bezpiecznie korzystać na wszystkich swoich urządzeniach.

Kolejna nowość to natychmiastowy dostęp w trybie 24/7 do pomocy technicznej premium poprzez telefon oraz czat (usługa nie jest dostępna we wszystkich językach). Premium oznacza, że nie musisz czekać w kolejce - Twoje zgłoszenie zostanie potraktowane z najwyższym priorytetem.

Co więcej, nasi eksperci nie ograniczą się do przekazania Ci suchych porad - pomogą znaleźć optymalne ustawienia Twojego komputera i zdalnie wykonają za Ciebie bardziej skomplikowane zadania, łącznie z problemami związanymi z obecnością szkodliwych programów, które zainfekowały Twój sprzęt przed instalacją produktu Kaspersky.

I na koniec coś dla rodzin - plan Kaspersky Premium obejmuje bezpłatną, roczną subskrypcję na wersję premium naszej aplikacji kontroli rodzicielskiej Safe Kids, która niedawno doczekała się sporego uaktualnienia wnoszącego szereg nowych funkcji.

Porozmawiajmy

Nowy interfejs naszych produktów jest niezwykle intuicyjny - jest to wynik szeroko zakrojonych, długotrwałych testów, mających na celu zadbanie o to, by wszystko było maksymalnie łatwe w użytkowaniu. Przykładem może być ekran wyświetlany podczas instalacji, który wygląda jak okno czatu i każdy, kto kiedykolwiek korzystał z dowolnego komunikatora internetowego, poczuje się od razu jak w domu. Dzięki temu, że podczas instalacji poznajesz najważniejsze funkcje, będziesz mógł z nich korzystać od razu po zakończeniu tego procesu.

Po uruchomieniu aplikacji, znajdziesz się w sekcji Strona główna. To właśnie tutaj umieściliśmy funkcje, które nasi użytkownicy uważają za najważniejsze. Na przykład, znajdziesz tu przycisk pozwalający na szybkie uruchomienie skanowania - nie musisz go już szukać w menu. W bocznej części okna umieściliśmy przyciski, dzięki którym możesz błyskawicznie dostać się do poszczególnych sekcji. Jeżeli na przykład chcesz zobaczyć, kto łączy się z Twoją siecią domową lub skonfigurować ochronę na swoich urządzeniach, nie musisz już szukać odpowiednich narzędzi w rozbudowanym menu - wszystko jest w zasięgu kilku kliknięć.

Zobacz recenzję pakietu Kaspersky Plus na kanale popularnego YouTubera:
Masz starszy produkt - sprawdź, czy możesz go bezpłatnie uaktualnić do nowej wersji

Przejście na nową linię produktów będzie się odbywało stopniowo. Ostatecznie zakończymy sprzedaż starszych rozwiązań, jednak oczywiście przez jakiś czas będziemy wspierać ich użytkowników.

Jeżeli korzystasz z płatnej wersji jednego z naszych wcześniejszych produktów dla użytkowników domowych, w niektórych przypadkach możesz bez żadnych opłat przejść na najnowsze rozwiązanie. Na przykład, możesz przejść z produktu Kaspersky Internet Security na plan Kaspersky Standard.

A przy okazji - w ubiegłym roku firma Kaspersky świętowała swoje 25 urodziny. Aż trudno w to uwierzyć, ale chronimy dane i urządzenia setek milionów użytkowników na całym świecie od ponad ćwierćwiecza. Co więcej, robimy to lepiej niż inni - potwierdzają to niezmiennie najwyższe wyniki w testach prowadzonych przez niezależne laboratoria z całego świata.